(L)OST

Naar aanleiding van PeriFeria 2019 hebben het collectief Oiseaux sans Tête samen met geluidskunstenaar Frédérique Franke een nieuw seizoen van (L)ost uitgewerkt : vindingrijke groepswandelingen bedacht om samen de miskende landschappen van de Brusselse periferie mee te ontdekken. In wandelaar-verzamelaar-modus wordt u gegidst langs een parcours van circa 10 km terwijl uw perceptie van tijd en ruimte zal worden getest. Uw tocht wordt geritmeerd door sonore, visuele en gustatieve micro-ervaringen die voor wrijvingen zorgen tussen landschap en fictie. Geëquipeerd met een observatie-en-verzamel-kit kan u de cartografie van de contrastrijke periferie bevragen en heruitvinden. Elk territorium dat u doorkruist zal gelegenheid geven om een poëtische recadrage te doen van de fragiele of incongruente schoonheid van de landschappelijke realiteit en zo onze stedelijke en politieke bestaanscondities uithollen.

O.S.T. COLLECTIVE + FREDERIQUE FRANKE

Het collectief O.S.T. – Oiseaux Sans Tête –  bestaat uit fotografen, video-kunstenaars, DJs, illustratoren, programmeurs, beeldende kunstenaars, architecten, vormgevers en performers.  Samen zetten ze hun respectievelijke energieën in om veelvormige artistieke doorsteken te verzinnen die voor allen toegankelijk zijn.
Verdedigers van contextuele kunst die het conceptuele niet omhelsen, bedenken ze installaties, performances, foto-studio’s, tentoonstellingen en publicaties die zich in numerieke tijden inspireren aan het dadaïsme.
Hun voornaamste doelstelling is ontmoeting tot stand te brengen, vaak feestelijk, altijd magisch, wat ook het kader. Want O.S.T. ziet de rare snuiter als een buurman, of het nu een taïwanese toerist is of een bekend figuur uit de buurt. Overtuigd dat artistieke savoir-faire als instrument tot sociale en individuele transformatie ook gedeeld dient te worden.

Frédérique Franke is een muzikante afkomstig uit de Brusselse underground-scene van de jaren negentig. Eerst speelt ze met de electro-popgroep Les Brochettes, later met het electronica duo Ming om ten slotte het project Odessa uit te bouwen. Ze is actief in een spectrum van experimentele muziek tot sombere hedendaagse techno. Meer recent oriënteert ze haar kunstpraktijk trans-disciplinair door de koppeling te maken van geluidscreaties met archiefonderzoek en geschriften.

www.ostcollective.org