Boomgaard

PeriFeria strijkt dit jaar neer aan het Moeras, een natuurparkje gelegen aan de hoeve en het atelier van kunstschilder Felix De Boeck (1898 – 1995). Met deze belangrijke vertegenwoordiger van de kunsten in de Brusselse periferie in gedachten, vormen we de prachtige boomgaard op het domein van Felix De Boeck om tot efemere openlucht kunstgalerij. Schilder Jan Verbruggen, fotografe Barbara Sandra en kunstenaar Paoletta Holst tonen er werk dat ook schatplichtig is aan de gelaagde Brusselse periferie.

Barbara Sandra - Jan Verbruggen - Paoletta Holst

Barbara Sandra is in haar fotografie praktijk en als stedenbouwkundige verwikkelt met de grens, maar ook met de mogelijkheid om deze anders te verbeelden en vorm te geven. Grenzen komen we tegen bij het ‘onderweg’ zijn. Voor het project Walk The Line – The Brussel Border is ze met de camera langs de grens rond het Brussel Hoofdstedelijke Gewest gelopen; langs het Kanaal, de ecologische corridors (Vogelzangbeek, Kattebroek,..), over de steenwegen, door de bossen, om private domeinen, …

Jan Verbruggen maakt schilderijen, tekeningen en installaties. In zijn schilderijen schept hij denkbeeldige landschappen waarmee hij de grenzen verkent van het gebied dat hem omringt.  Zoals een kaart onmisbaar is tijdens het reizen maar op momenten ook moeilijk leesbaar, speelt (des)oriëntatie bij het werk van Jan Verbruggen een belangrijke rol. Je wordt uitgedaagd om je te navigeren in de landschappen die de schilder voorstelt.

Paoletta Holst werkt als kunstenaar, architectuur onderzoeker en schrijver. Haar praktijk onderzoekt het effect van ruimtelijke/politieke machtsstructuren op onze leefomgeving en de strategieën die mensen zoeken om daarmee om te gaan. Momenteel werkt ze aan Colonial Traces, een artistiek onderzoeksproject over koloniale architectuur in Indonesië. Voor PeriFeria creëert ze een lecture performance waarin ze de Zenne Atlas, een werk dat ze in 2015 maakte, opnieuw activeert en spreekt over de rivier als rafelrand en achterkant van de stad en de samenleving, een plek van verleiding en afkeer.


Related Activities: