Te gast bij – ZenneLab

Op zaterdag 2 september gaat de derde editie van het PeriFeria Festival van start door op bezoek te gaan bij ZenneLab in de Vilvoordse wijk Broek waar PeriFeria twee jaar geleden neerstreek. Samen met ZenneLab en Riso Vlaams-Brabant organiseren Breicabine en Herba Lana er een dag van activiteiten in het teken van Schapenweg Revisited.

Het toeval wil immers dat in het eerste weekend van september 2017 verschillende wijkbewoners in Broek het jaarlijkse Offerfeest voor Moslims vieren. De moslimtraditie wil dat er dan een schaap geslacht en bereid wordt en dat een deel van het vlees wordt weggeschonken. Het geschikte moment voor Breicabine om te tonen dat schapenteelt in (de nabijheid van) de stad veel meer kan opbrengen dan enkel vlees. Samen met Herba Lana en de wijkbewoners gaat Breicabine creatief aan de slag te gaan met schapenwol en peilt het naar het potentieel van een lokaal textiel-artisanaat.

Zennelab - Riso Vlaams-Brabant

ZenneLab is een tijdelijk buurtcentrum in de wijk Broek in Vilvoorde, een oude wijk die deel uitmaakt van het stadsvernieuwingsproject Watersite dat een grote nieuwe stadswijk bouwt aan het kanaal. ZenneLab wil ontmoeting stimuleren en mensen samen doen nadenken en creëren.  De Stad Vilvoorde en Riso Vlaams-Brabant nodigen er bewoners, passanten, stadsdiensten en organisaties uit om Broek creatief in te vullen, met aandacht en respect voor de wijk en haar (toekomstige) bevolking. De activiteiten van ZenneLab gaan door op diverse plekken in de wijk, voornamelijk in de Loods, een voormalige schrijnwerkerij en in den 174, een voormalige woning. De meeste activiteiten hebben een meervoudige functie zoals het stimuleren van bewonersinitiatief en het bespreekbaar maken van uitdagingen en kansen van het stadsvernieuwingsproject. Maar de activiteiten trachten vooral ook een antwoord te bieden op concrete behoeften in de wijk zoals nood aan een taaloefenplek, spelen & beweging, gezonde & betaalbare voeding, de aanpak van mobiliteitsproblemen en uiteraard het verbeteren van de behuizing.

Blog ZenneLab


Related Activities: