Schapenweg Revisited – Breicabine

Samen met Breicabine trekt PeriFeria een breikaravaan op gang. Een nomadisch gezelschap van schapen, wol- en breiliefhebbers gaat op zoek naar de Schapenweg, een historische transhumance die door de westrand van Brussel liep. Om er te peilen naar de actuele waarde van schapenteelt, wolproductie en een artisanale textiel-nijverheid in het Brusselse en de Rand.

Schapenweg Revisited volgt het parcours van een historisch pad dat door de Noord-West rand van Brussel liep, van Heembeek tot in Pede. Schapenherders uit de westrand van Brussel dreven er vroeger hun kuddes langs. Vandaag valt het parcours grotendeels samen met een verstedelijkte steenweg (de Romeinse steenweg) maar dwarst het ook Laarbeekbos, de ring rond Brussel en de kouters en akkers van Zellik en Dilbeek.

Voor PeriFeria trekt Breicabine op herontdekking van de Schapenweg door er mensen samen te brengen, uit Brussel en daarbuiten, met een passie voor wol en handwerk. Om het parcours af te wandelen, in het gezelschap van een schaapsherder met kudde. Om er op verschillende plaatsen halt te houden om te breien. Om er workshops over wolverwerking te organiseren en er wol te verven met onderweg gevonden planten. 

Breicabine

Breicabine promoot in Brussel de productie van handgemaakt breigoed en ijvert voor een nieuw lokaal textielartisanaat door breigroepen te begeleiden en breisessies en workshops te organiseren. Breicabine is breien waar en wanneer je wil, in openlucht en in de publieke ruimte, om opnieuw een plek voor handwerk in het Brusselse straatbeeld en de stad te veroveren.

www.breicabine.be


Related Activities: