Over

PeriFeria is een gratis publieksfestival waarmee City3 om de twee jaar de rand van en rond Brussel opzoekt. Om er op ontdekking te gaan in het verstedelijkte landschap en er een lans te breken voor een vernieuwende aanpak van de ruimtelijke uitdagingen die er zich stellen.

Samen met bewoners en lokale verenigingen, ontwerpers en onderzoekers, kunstenaars en creatieven zorgt organisator City3 voor workshops, rondleidingen, artistieke ingrepen en spektakel en animatie op maat, gebaseerd op de aanwezige know-how en verbeelding.

In 2013 zocht PeriFeria de omgeving van het Woluweveld in de oostrand van Brussel op. Voor de 2015-editie van PeriFeria streek het festival neer in de noordrand, in het grensgebied tussen Brussel, Vilvoorde en Machelen.

Voor de derde editie van het festival in september 2017 slaat PeriFeria haar tenten op in de westrand van en rond Brussel. Verspreid over de hele maand september vinden op 10 fascinerende locaties 10 dagen van activiteiten plaats. PeriFeria verplaatst zich daarbij van noord naar zuid, met haltes in Broek, Koningslo en Heembeek, Strombeek, aan de Heizel, aan Laarbeekbos, temidden de Kouters van Zellik, aan de Schapenweg in Dilbeek en in Neerpede.

 

City3 / PeriFeria

City3 is een vereniging met basis in Brussel en de Rand die een aantal architecten, urbanisten, onderzoekers en kunstenaars groepeert die vanuit een gemeenschappelijke dragende structuur in wisselende allianties en samenwerkingen publieke sociaal-culturele en artistieke projecten organiseren. Met het PeriFeria Festival breekt City3 een lans om werk te maken van nieuwe formats en recepten voor het heruitvinden van de rand van de stad. Het nodigt daartoe culturele en creatieve spelers uit met de vraag om samen met lokale actoren aan de slag te gaan. City3 doet dat bewust in de rand van en rond Brussel, waar de (ruimtelijke) uitdagingen groot zijn en de aanpak ervan, meer nog dan elders, complex. Een duurzame ruimtelijke herinrichting vereist immers samenwerking, betrokkenheid, verbeelding en politieke durf, hetgeen niet voor de hand liggend is in het grensgebied tussen Brussel en Vlaanderen. PeriFeria wil het verstedelijkte landschap in de rand van en rond Brussel bevragen en naar waarde schatten. Door er samen met bewoners en lokale verenigingen, ontwerpers, onderzoekers, kunstenaars en creatieven een efemere collectieve herbestemming tot stand te brengen.