Over grenzen – TMBR / Jerome Giller

Veld - Jan Tieboutstraat
Zellik

In het kader van PeriFeria 2017 heeft het collectief That Might Be Right de administratieve grens tussen Brussel en Vlaanderen onderzocht. Met Grenzen Voorbij Grenslijnen brengen zij hun ervaringen en perspectieven samen in een videoinstallatie. Op hun wandelingen ontdekten ze dat bepaalde plekken langs de grens om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen dienen als metaforen voor een reflectie op de verschillende manifestaties van grenzen in een globale context. Deze plekken bieden een achtergrond om te denken en te spreken over grenzen als een wereldmakende praktijk. Op die manier willen zij de problematiek rond grenzen in de wereld, en vooral de EU, overwegen en deze inzichtelijke maken door deze te relateren aan lokale en daarmee meer herkenbare situaties.

In het voorjaar van 2015 liet ook kunstenaar Jerome Giller zich inspireren door de Brussels-Vlaamse grens. Voor BEING URBAN realiseerde hij 72.KM.F.B.C waarbij hij op negen dagen de volledige grenslijn rond Brussel afwandelde. De wandeling vormde voor Giller de aanzet om de porositeit van het begrip grenslijn te testen en zowel natuurlijke als symbolische grensmarkeringen te documenteren en in kaart te brengen en daarbij cartografie met realiteit te confronteren.

Op vrijdag 15 september presenteren zowel That Might Be Right en Jerome Giller nogmaals hun onderzoek en gaan ze met elkaar in gesprek over hun respectievelijke onderzoeksmethode en artistiek output.

Presentatie en gesprek
> om 18:30
> op de grenslijn Brussel-Vlaanderen temidden de velden aan de Jan Tieboutstraat (Grens Ganshoren-Zellik)
> twee korte projectpresentaties gevolgd door een gesprek
> gedeeltelijk in het frans, gedeeltelijk in het engels
> de activiteit is gratis

Waar en hoe er te geraken?

Een PeriFeria-activiteit in samenwerking met the public school for architecture brussels.